weekend evenings,Det är viktigt att understödja det svenska sociala skyddsnätet för att folk inte ska fara illa men det är också viktigt att vara där det händer. Flera organisationer finns på stan för att prata, bjuda på kaffe och hjälpa till för människor som har det svårt. De kan också berätta vad det finns för möjligheter till att bo, till exempel på härbärge.

På helgkvällar är det många ungdomar och vuxna som är ute och festar. Tyvärr händer det ofta att någon dricker för mycket eller mår dåligt till följd av andra droger. För en nattjour är det självklart att ta hand om dessa människor och se till att de klarar sig. Kanske behövs det att ringa så att någon kommer och hämtar eller ringa en taxi, eller ibland kanske det inte finns någonstans att ta sig hem till. Om du till exempel dricker för mycket finns det en risk att du somnar på en opassande plats. När det är kallt ute finns det risk för att förfrysa eller på andra sätt skadas av kyla och väta och få bestående men. Det kan handla om att somna i en snödriva, eller somna på trottoaren.

Undersökningar med dold kamera visar att även om en person ligger ner och har somnat i till exempel en snödriva stannar många personer inte till för att hjälpa, utan går förbi. Tragiskt nog gäller detta en majoritet av befolkningen, i alla fall i Sverige. På grund av detta är det förstås otroligt viktigt att nattjouren finns till, för att hjälpa de personer som inte blir hjälpta av andra. Kanske är det på detta sätt lite farligt att ha ett så bra socialt skyddsnät som det som finns i Sverige, att en blir så ovan att det finns andra som hjälper till, att en glömmer att det finns så mycket var och en själv kan göra?