Helping people in needDet finns förstås mycket man kan göra, utan att behöva skänka pengar, vilket för en del människor inte känns bra. Pengar vet man inte vad de används till och vissa litar inte alltid på att tiggarna kommer att använda dem till rätt saker men vill ändå hjälpa. Då är det förstås hjälpsamt och välkommet att ge andra saker som gör det dagliga livet möjligt att ta sig igenom, eller behagligare, eller ljusare på något sätt.

Du kan ge en bit mat som blev över från din tallrik när du åt på en restaurang, eller köpa ett bröd mer än du tänkt i affären och dela med dig av. Man kan ge en filt eller en sovsäck eller en jacka för att de inte ska frysa, eller andra kläder så att de kan hålla sig rena, vilket också är bra för att inte råka ut för sjukdomar. För någon som sitter länge på gatan kan lite godis vara en viktig ljuspunkt i livet, och kanske också dämpa hungern något.

Det är svårt att klara sig helt utan pengar dock, även om du får mat och kläder så att du klarar dig. I vissa fall är det för att du behöver en speciell sak, som en tändare för att tända en gasolspis, en tandborste, olja för att laga till mat eller pengar för att ladda på pengar på mobilen för att ringa hem. Ofta är det dessutom just pengar som behövs för att det är det som man skickar hem till sina familjer, och det är anledningen att man kommer till ett land och tigger. Det är inte ovanligt att vistelsen i Sverige inte blir som man tänkt sig, och att man inte tjänar så mycket som man tänkt sig eller hört. För dessa kan tiggandet vara ett sätt att tjäna ihop pengar för att ta sig hem.